Proč nemáme na VPS zapnutý swap

Na swap (odkládací paměť) jsme zvyklí ze svých desktopů. Na VPS ho ale nenabízíme.

Občas se nás někdo zeptá, zda by ke svým 4 GB paměti nemohl mít zapnutý ještě i swap. Uživatelům jej totiž vůbec nepřidělujeme, protože to nedává smysl.

Ani naše fyzické servery ho nepoužívají, protože mají 256 GB RAM. Pokud bychom tedy uživatelům swap ve VPS zapnuli, odkládaly by se stránky paměti zase jen do RAM fyzického serveru.

Navíc kontejnerová virtualizace OpenVZ, kterou používáme, uměle zpomaluje přístupy do RAM označené jako swap (swapcache), aby se z pohledu kontejneru (VPS) emulovalo chování skutečného swapu.

V takové situaci tedy nedává smysl odkládat paměť do uměle zpomalené paměti. To už má větší logiku přidat do VPS přímo více RAM, což v odůvodněných případech umíme. Ale praxe ukazuje, že to vyžadují jen opravdu špatně napsané aplikace. V drtivé většině případů si členové vystačí s přidělenými 4 GB paměti. Jen pár si jich nechává paměť zvětšit.

ram

Existuje jen jediná výjimka, kdy členovi tento emulovaný swap zapínáme. Instalace databáze Oracle totiž kontroluje, zda je na serveru swap přítomen. Pro dobu instalace jej tedy zapneme a pak jej můžeme zase vypnout. Oracle totiž kontrolu provádí skutečně jen při instalaci, za běhu už ho swap nezajímá.

Další čtení: článek VSwap na webu OpenVZ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *