Jak využít 256 GB RAM na serveru

Všechny naše servery už mají 256 GB paměti. Co všechno se dá na serveru s takovým množstvím paměti dělat?

Dnes v noci jsme dokončili akci rozšiřování paměti ve všech našich nodech. Trvala asi rok a všechny naše servery teď mají čtvrt terabajtu paměti. Mít v serveru hodně paměti dává smysl, protože nám to umožňuje dělat zajímavé věci.

RAM

Část paměti samozřejmě spotřebují sami uživatelé, kteří dnes mají na každém serveru spuštěno mezi 60 a 100 virtuálů. Každý VPS spotřebuje průměrně 1067 MB paměti. Medián je při tom 680 MB a polovina všech virtuálů se vejde do jednoho GB paměti.

Ve výchozím stavu mají virtuály nastavený limit na 4 GB paměti a maximálně je možné jednomu přidělit 16 GB. Navýšenou paměť má ovšem jen 9 VPS, drtivá většina uživatelů se bez problémů vejde do 4 GB paměti. Reálné využití ukazuje následující graf:

ram

Zbytek paměti (ten větší zbytek) se pak používá pro cache. Používáme ARC cache, která je součástí souborového systému ZFS. Na rozdíl od výchozí jaderné LRU cache si udržuje podrobnější informace o jednotlivých stránkách. Kromě toho, kdy byly naposledy využívány také statistiku o tom, jak často jsou využívány.

Když má pak systém některé stránky z paměti vyhodit a nahradit jinými, postupuje šetrněji. Nesmaže zbytečně hodně používanou část paměti, která se ale zrovna teď chvíli nepoužívá. Podle statistiky ví, že je i přesto důležitá a raději zvolí méně používané stránky.

Vyhozené stránky se navíc nemažou úplně, ale jdou ještě do L2ARC cache, která leží na rychlém SSD. Pokud je systém potřebuje, může je obnovit rychleji než z rotačních disků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *