Máme nové distribuce: Devuan, Fedora 23 a openSUSE 13.2

Máme nové verze šablon pro instalaci na virtuální servery. Můžete vyzkoušet novou distribuci Devuan.

Na žádost některých našich členů jsme mezi šablony přidali distribuci Devuan 1.0 beta (web). Jedná se o fork Debianu 8 Jessie, který si zakládá na odstranění systemd. Používá kopie repozitářů pro Debian a v nich provádí jen minimum změn, které jsou nutné pro výměnu init systému. Zatím jde o betaverzi, proto šablona není vidět v přihlášce, ale můžete si ji nainstalovat ve vpsAdminu.

Zároveň s tím jsme otestovali Fedoru 23, která vyšla před několika měsíci. Funguje bez problémů a najdete ji rovnou v přihlášce a samozřejmě i ve vpsAdminu.

Když už jsme byli u toho, aktualizovali jsme šablonu Gentoo. Ta předchozí byla z roku 2014 a takto starý systém se už poměrně obtížně aktualizuje na současnou verzi. Budeme se snažit šablonu s Gentoo aktualizovat častěji, aby byla rychleji nasaditelná do produkce.

Poslední novinkou je příprava a otestování openSUSE 13.2 a Leap 42.1, obě šablony jsou funkční a najdete je už v přihlášce. Už nepodporované openSUSE 12.3 jsme z přihlášky odstranili.

Dostali jsme od jednoho člena také dotaz na šablonu vývojové verze Debian 9 (v tuto chvíli testing). Vyzkoušeli jsme ji a funguje nám, ale zatím je to příliš proměnlivé prostředí a aktualizace systemd ho může navíc kdykoliv rozbít, takže nenastartuje. Zatím ji tedy nebudeme zveřejňovat a kdo potřebuje jet na testingu, může si v aktuálním stable (Jessie) vyměnit repozitáře a aktualizovat. Pak je na něm, jak si udrží systém funkční.

Podívejte se, jaké distribuce u nás členové nejčastěji používají. Vede Debian s Ubuntu následovaným CentOS. Tahle trojice má dohromady přes 85 %.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *