Poprvé v cizině aneb jak jsme byli na Linux-Tage v Saské Kamenici

Pár postřehů z naší první zahraniční cesty, kterou jsme podnikli do německého města Saská Kamenice, kde se konala konference Linux-Tage.

Už nějakou dobu máme web v angličtině a je možné přepnout také jazykovou verzi administračního rozhraní, takže už nic nebrání anglicky hovořícím cizincům, aby se stali našimi členy. Už dříve jsme jich pár měli, ale museli požádat přátele z Česka, aby jim pomohli s registrací. Bariera tedy padla, teď už stačí jen o sobě za hranicemi říct.

Zkusili jsme to poprvé o víkendu, vytiskli jsme velké anglické plakáty, vyrobili hromadu letáčků, sbalili auto a vyrazili do Saské Kamenice (německy Chemnitz), třetího největšího města v Sasku. Tam nás čekal malý stoleček v zadní části sálu určeného pro vystavovatele. Byli jsme mezi bufetem a toaletami, takže kolem nás neustále proudili návštěvníci.

Konferenci navštěvuje každoročně okolo 3000 lidí a obsah je kompletně v němčině. Příliš se nepočítá se zahraničními návštěvníky, ale to nás naštěstí neodradilo. Naštěstí všichni uměli velmi slušně anglicky, takže jakmile se někdo zastavil a začal si prohlížet náš server, plakáty nebo fotky na displeji, zapředli jsme rozhovor, představili sdružení a předali letáček se základními informacemi.

Musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapen vstřícností zdejších lidí, všichni byli milí, ptali se na spoustu podrobností a očividně jsme zaujali. Chodili za námi i ostatní stánkaři, byli zvědaví kdo jsme a co tam děláme a když jsme jim začali povídat o tom, že jsme nezávislé sdružení lidí provozujících VPS, byli z nás nadšení.

Vysvětlovali jsme podstatu organizace, ale i fakt, že jsme připojeni také do DE-CIX ve Frankfurtu, takže je to k nám pár milisekund. Lidi tu nejvíce zaujalo, že jsme dostatečně dobrým řešením i pro mnoho firem. Jeden pán nadšeně z brašny vytáhl plechovku Kofoly a nechal nám ji. „Ahoj, Česi!“ volal na nás, když odcházel. Mimochodem, Kofola u nás dříve také hostovala své weby.

Měl jsem tu jedinou anglickou přednášku, pro několik desítek lidí jsem představoval podstatu vpsFree.cz, ukazoval fotky a přidal některé technické detaily. Zbylo nám dost času na dotazy, což bylo dobře, protože se posluchači ptali na spoustu věcí jako financování, možnosti využití VPS, použité technologie a podobně.

Účast na takových konferencích je pro nás zdrojem kontaktů, máme možnost vidět se s reálnými uživateli a můžeme získat nějaké nové členy. Už dávno víme, že výsledek se dostaví až za nějakou dobu a setrvačnost je veliká, přesto se ještě během akce stihlo zaregistrovat několik lidí z Německa. Jeden z nás byl nadšený už v sobotu, pak se večer stal členem a druhý den přišel s nějakými dalšími dotazy a poděkovat. „Aha, ty jsi ten Felix, který se včera večer registroval?“ „Jo, to jsem já!“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *