vpsAdmin v2.7.0: zpracování plateb, e-maily, dvě pgnd VPS

V pátek jsem nasadil novou verzi vpsAdminu, v2.7.0. Mezi hlavní novinky patří automatizované zpracování plateb členských příspěvků, možnost nastavení více e-mailových adres, mazání snapshotů NASu z web UI a volitelné pojmenování ručně vytvořených snapshotů.

Dále bylo změněno výchozí nastavení dovoleného počtu VPS, mezi které lze rozdělit přidělené prostředky. V produkci na pět VPS a v playgroundu na dvě VPS. V playgroundu jsou navíc k dispozici dvě IPv4 adresy.

Hodně změn se událo také pod kapotou. Do API byla přesunuta implementace přihlášek a požadavků na změnu osobních údajů. K tomu spousta refactoringu a veškerá funkcionalita už je nyní dostupná v API – např. přihlášku do vpsFree je možné zaslat přes vpsfreectl.

Platby

Do teď se příchozí platby přepisovaly z bankovního účtu do vpsAdminu manuálně. vpsAdmin má nyní plugin, který obsahuje podporu pro platící uživatele. Platby se z účtu stahují několikrát denně přes Fio API. O přijetí platby pak vpsAdmin informuje mailem.

Automaticky jsou zpracovány všechny platby, které mají správný VS (ID člena) a částku (násobek členského příspěvku). Pokud někdo zapomene vyplnit VS, platbu zpracujeme manuálně. Když se nám platbu nepodaří spárovat ani podle jména, budete muset napsat na podporu. V tomto ohledu se tedy nic nemění a bude to fungovat jako doposud.

Případné doplatky za další VPS, apod., se budou platit s jiným VS – domluvíte se s Michalem na podpoře.

Nastavení vícero kontaktních e-mailových adres

Někteří členové chtěli do vpsAdminu zapsat více e-mailových adres, týká se to zejména firem, kde se o členství a VPS stará více lidí, apod.

vpsAdmin definuje dva typy kontaktů (role): správce VPS a správce účtu (členství). Jednotlivé zprávy, které vpsAdmin rozesílá, jsou rozděleny do těchto rolí a můžete si nastavit, kdo je bude dostávat.

Například, správce účtu (členství) dostává maily o upozornění k platbě členského příspěvku a pozastavení/obnovení členství. Správce VPS pak maily o změně stavu VPS, změně konfigurace VPS, stahování záloh a migrace VPS.

Ke každé roli lze nastavit více e-mailů. Komu by ani toto rozdělení nestačilo, existuje ještě detailnější nastavení, kde si můžete u každého typu zprávy vybrat, zda ji chcete dostávat a na které adresy.

Více info v KB.

Pokud vám stávající nastavení jedné adresy vyhovuje, nemusíte nic měnit.

Snapshoty

Ve web UI se konečně objevila možnost smazat snapshoty NASu, které tam šly jen vytvořit, ale mazat se musely přímo přes API.

Při vytváření snapshotu VPS nebo NASu si můžete snapshot pro pozdější identifikaci libovolně pojmenovat.

Systém pluginů

Ve snaze ponechat jádro vpsAdminu co nejjednodušší jsem se rozhodl přidávat funkcionalitu nesouvisející s primárním zaměřením ve formě pluginů. Jádro vpsAdminu by mělo umět spravovat VPS, storage a síť.
Ostatní věci, jako platby nebo uživatelské požadavky, jsou tedy implenentovány jako pluginy.

Další změny

Až v této verzi byl úplně dokončen přesun funkcionality z původního webového rozhraní do API. Web UI bylo kompletně odpojeno od databáze, všechno co vidíte se načítá z API.

Seznam všech změn je k dispozici v poznámkách o vydání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *