vpsAdminOS: změny v síťování, ISO ke stažení, zálohování a cgroupy

Podařilo se nám najít jiný, jednodušší způsob routování IP adres do VPS bez spojovacích sítí.

Ve VPS na stagingu tak už nejsou žádné spojovací adresy, jen adresy veřejné. Jak síťování VPS aktuálně funguje je popsáno v dokumentaci.

U VPS na stagingu vpsAdmin rozlišuje adresy sítí (ty jsou do VPS naroutované) a koncové adresy co jsou přiřazeny na rozhraní. Správa IP adres je tak ve webovém rozhraní rozdělena na dva formuláře. Je to zatím jen takový základ na kterém budeme později stavět.

Díky zrušení spojovacích adres funguje maškaráda v iptables a s tím i výchozí síť v dockeru, která maškarádu využívá. Není potřeba si vytvářet vlastní síť. Teď už instalace dockeru neobsahuje žádné kroky navíc. Zbývá dořešit delegace ZFS datasetů do VPS, aby se v dockeru dal použít ZFS driver.

Pokud jste chtěli vpsAdminOS vyzkoušet, ale nechtělo se vám instalovat Nix a zjišťovat jak se to sestavuje, sorki připravil ISO s vpsAdminOS, které si můžete stáhnout a rovnou nabootovat. Je to live systém a obsahuje i instalátor, pokud to chcete nainstalovat na disk nebo si vyzkoušet deklarativní konfiguraci s Nixem.

Od pátku jsou VPS na stagingu zálohované, abychom se nemuseli bát o data. Obnova VPS ze záloh funguje, ale na staging si je zatím nepřipojíte. Na produkční VPS ty zálohy připojit půjdou. Nemáme ještě dořešené NFS, přijde to pak spolu s NASem.

Koncem srpna jsme narazili na nečekané omezení: věděli jste, že maximální počet memory cgroup je 65536? Několika členům už se podařilo je vyčerpat, takže jsme řešili jak ten limit navýšit. snajpa napsal patch do kernelu, který navyšuje maximální počet memory cgroup na 2147483648, nicméně zatím s tím nefunguje swap. Nám to nevadí, protože swap nepoužíváme.

Dále bylo potřeba omezit počet cgroup, které mohou vytvořit jednotlivé VPS, aby nikdo nemohl vyčerpat všechny a omezit tak ostatní. K tomuto účelu snajpa vytvořil cglimit cgroup controller. Můžete jej vidět i a používat i ve VPS. Přes cglimit.all.max se nastavuje limit na počet všech cgroup a přes cglimit.memory.max jen memory cgroupy.

Za pomoc s testováním děkujeme (nicky na IRC): ppar, somm, domogled, pdostal, etnyx a všem dalším co píší na podporu. Pokud narazíte na nějakou chybu, dejte nám o tom prosím vědět, rádi to opravíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *