vpsAdminOS: instalace, aktualizace, nasazení a síťování

Během prázdnin jsme pracovali na spoustě zajímavých věcí, které bychom vám chtěli ukázat.

I když je vpsAdminOS primárně live systém, občas se hodí možnost nainstalovat systém na disk, např. když ho chcete provozovat na jednom serveru a nemáte PXE. Instalace probíhá stejně jako byste instalovali NixOS: naformátujete disky, vygenerujete config, upravíte ho a spustíte instalační program, viz dokumentace. Jako zavaděč je podporován grub a snadno lze integrovat i SSH v initrd pro odemykání šifrovaných disků, stejně jako v NixOS.

Pro aktualizování běžícího nebo nainstalovaného systému jsme připravili dva nástroje: os-rebuild (ala nixos-rebuild) a nixops (fork, který přidává podporu pro vpsAdminOS). os-rebuild se dá použít přímo z nainstalovaného systému, ale dá se tím aktualizovat i jiný stroj přes SSH. nixops pak řeší správu větší sítě serverů, asi něco jako terraform+ansible v jednom pro NixOS. S naší verzí nixops je možné spravovat v jedné síti NixOS i vpsAdminOS stroje.

Pro migraci dat při aktualizaci OS jsme vytvořili nástroj zvaný osup. vpsAdminOS se při aktualizaci „přeplácne“ novou verzí a níc víc se řešit nemusí, nicméně o konfiguraci a data kontejnerů na ZFS poolech je nutné se starat. Ne vše se podaří dobře navrhnout hned na začátku a změny mohou vyžadovat reorganizaci datasetů, adresářů, atd. Nástroj osup umožňuje takové změny provádět automatizovaně, spouští se spolu s aktualizací systému, ať už přes os-rebuild nebo nixops. Změny provádějí migrační skripty, kterými se pool buď aktualizuje na vyšší verzi, nebo se vrátí na verzi starší.

Už jsem se tu zmiňoval o nutnosti předělat správu IP adres ve vpsAdminu, OS už teď k tomu umí vše potřebné. K síťovým rozhraním VPS se nyní dají zvlášť přidělovat routované adresy a adresy přiřazené na rozhraní, ala ip addr/route add. Takže je např. možné routovat síť /64 a na rozhraní přidělit jen vybrané adresy z dané sítě. Spojovací adresy nadále nebudou muset být na prvním místě, což komplikovalo nastavení sítě v dockeru a obecně maškarádu. Integrace do vpsAdminu je rozdělaná, ale je to poměrně složité a ještě to bude chvíli trvat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *