vpsAdmin v2.5.0: podpora pro privátní IP adresy, vylepšený přehled datových přenosů

vpsAdmin ve verzi 2.5.0 přináší vylepšení hlavně v oblasti nastavení sítě, IP adres a sledování datových přenosů.

vpsAdmin už nějakou dobu umožňuje rozdělit systémové prostředky mezi více VPS, avšak za další veřejné IPv4 adresy je nutné si připlatit. Často ale veřejná IP adresa vůbec není potřeba a stačí adresa privátní, která je schovaná za NATem. vpsAdmin nyní veřejné a privátní adresy rozlišuje. O přidělení privátní adresy je potřeba požádat na podpoře a je nutné počítat s tím, že se privátní adresy při zavedení 10Gbit sítě mohou změnit. Nejlépe tedy ještě počkat.

V plánu je umožnit přidělování privátních adres ve větších blocích (/27, tj. 32 adres). Zatím to vypadá tak, že tuto funkci zpřístupníme právě se zavedením 10Gbit sítě. vpsAdmin už vše potřebné umí.

S privátními adresami souvisí i změna v účtování přenesených dat. Přenosy v rámci naší sítě jsou účtovány jako privátní a nepočítají se do stanoveného limitu. Přenosy mezi VPS na stejném nodu nejsou účtovány vůbec.

Přepracována byla implementace sběru a ukládání datových přenosů, protože stávající řešení už nedostačovalo. Tabulka v databázi s přenesenými daty už má cca 80 miliónů řádků a počítání měsíčních přenosů přestalo být efektivní, běžně se čekalo několik desítek sekund na zobrazení výsledku. Nové řešení spočívá v tom, že se měsíční přenosy ukládají průběžně do další tabulky, která je mnohem menší a pracuje se s ní rychleji.

Monitor aktuálních datových přenosů konečně funguje jak má. Ve webovém rozhraní je k dispozici více možností filtrování a automaticky se aktualizuje. Datové přenosy lze sledovat i v terminálu, vpsfreectl obsahuje nový příkaz ip_traffic top, což je TUI aplikace podobná iftop-u.

net_monitor_cli

Seznam všech změn je v poznámkách o vydání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *