20 gigabitů bude už letos!

Původně jsme se chystali upgradovat síť někdy za půl roku, ledy se ale hnuly a ke změně dojde ještě letos.

Po vydání našeho předchozího postu o upgradu sítě se nám ozval Michal Kolář z organizace OFX a nabídl nám k odkoupení switche Gnodal GS4008. Sami si je před časem koupili, ale switche nemají některé vlastnosti, které v OFX vyžadují – nejsou vhodné pro peeringové centrum a nedá se na nich dělat policing.

Nám by ale měly vyhovovat, protože nám stačí „hloupé“ L2 switche. Tyhle sice umějí i stacking, ale ten my nepotřebujeme. Navíc budeme mít k dispozici tři kusy, každý za fantastických 40 000 Kč. Na eBay se dají sehnat přibližně za dvojnásobek. Cena je tak nízká, protože společnost Gnodal už neexistuje – předběhla dobu a zkrachovala v roce 2013.

gnodal_gs4008

Jde o speciální switche, které se zaměřují na nízkou latenci (150 ns port-to-port) a jsou určeny pro HPC a burzovní transakce. Každý z ních má 40 × 10GbE SFP+ port a navíc 8 × 40GbE. Zatím máme v plánu používat jen pomalejší porty, ale pokud budeme potřebovat přidat servery do dalšího racku, pořídíme ještě další switche a propojíme je 40 GbE.

V tuhle chvíli jsou switche na cestě a objednáváme síťové karty – rozhodli jsme se pro 10 GbE karty Supermicro AOC-STGN-I2S, které stojí asi 8000 Kč. Varianta pro případných 40 GbE přitom stojí asi dvojnásobek – zatím pro ně ale nemáme využití.

Následující měsíc budeme novou síť testovat a pokud vše půjde dobře, máme v plánu ji velmi rychle nasadit do produkce – pravděpodobně ještě letos. Chceme ale nejprve switche kvůli absenci podpory pořádně vyzkoušet, abychom si byli jisti, že firmware neobsahuje žádné kritické chyby, které by nám později mohly připravit horké chvilky.

Pokud chcete naše nové prvky vidět na vlastní oči, přijďte na LinuxDays – ukážeme vám je na stánku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *