Máme Discourse! Pojďte si tam povídat, mailing listy jsou přežité

Začnu stručně: máme Discourse! Najdete ho na discourse.vpsfree.cz.

V roce 2009 jsme původně začínali s fórem, které mělo sloužit jako poradna a místo pro diskuzi obecně, ale v podstatě nikdo ho nepoužíval. Možná tam byly tři posty, které nebyly ode mě. Pak jsme přešli na mailing listy, které mají tu výhodu, že příchozího mailu si všimne mnohem víc lidí. To zafungovalo, ale zhruba, když jsme míjeli velikost 1000 členů, se přesně tenhle faktor otočil zas proti nám. Až příliš často uvažujeme nad tím, zda se svojí prkotinou spamovat tolik lidí.

Za sebe musím říct, že mám pokaždé obrovskou radost, když se na community-listu povede něco vyřešit. Chtěl bych toho vidět víc, mnohem víc, nemyslím, že by nebylo, co řešit, o čem se bavit, jen ten formát mailing listu se nám už asi trochu přežil.

Discourse vypadá, že by pro nás mohl spojit to nejlepší z obou světů – je možné ho použít mailem, ale organizaci má spíš jako fórum.

Když se nám povede, že nám to na Discourse začne víc žít, můžeme taky zvážit přechod z IRC na Discourse Chat. V IRC místnosti teď už taky visí už jen okolo 50 lidí ze špičkových cca 100, v souladu s tím, jak relevance IRC upadá.

Mimo jiné, na #vpsfree teď visí bot vpsfbr0, je to instance matterbridge, přes kterou by nakonec mělo jít přemostit aspoň základním způsobem všechny podstatnější IM, zatím je nastavený jako most s Matrixem.

Do vpsFree Discourse se přihlašuje buďto přihlašovacími údaji vpsAdminu (pro členy) nebo se dá vytvořit běžný účet (pro nečleny). Aby byla trochu přidaná motivace se tam přijít podívat, napadlo nás, že bychom mohli tuhle příležitost využít k nabídnutí všeho toho hardware, který je už rok vypnutý a nebudeme ho určitě potřebovat.

Co bude dál s mailing listy:

news-list ještě chvíli podržíme v podobě, jak fungoval, ale po nějaké době (půl roku až rok) se přesune na kombinaci Discourse (kde se dá o těch věcech potom diskutovat) a blog (jako nástěnka pro věřejnost).

outage-list – vpsAdmin už dlouho umí reportovat výpadky dotčeným členům rovnou a celá historie je dostupná bez přihlášení – tam tedy můžeme přestat posílat rovnou

community-list – tam na konci roku vypneme možnost posílat do něj nové příspěvky s automatickou odpovědí, že už dál diskutujeme jen na Discourse

No a tím se rozloučíme s mailing listy :).

Díky všem, kdo jste na nich byli aktivní, přijměte prosím pozvání na novou platformu – pojďme to zkusit pojmout jako novou příležitost k výměně zkušeností. Doufám, že snad s menším třením oproti mailing listům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *