Hlasujte pro naše přednášky na LinuxDays

Podzim se blíží a s ním i tradiční konference LinuxDays, která proběhne 7. a 8. října v Praze. Hlasujte pro přednášky!

Šestý ročník konference LinuxDays se blíží, jako každý rok se jí plánujeme zúčastnit a jako obvykle máte možnost ovlivnit její podobu. Podívejte se na fotky z minulého ročníku.

Opět plánujeme stánek, budeme si povídat s lidmi a připravili jsme i několik zajímavých přednášek. Budeme rádi, když budete hlasovat o přednáškách pro letošní rok a budeme rádi, když nás podpoříte. Co konkrétně si naši členové připravili?

ZFS na Linuxu: co je nového (Pavel Šnajdr)

Linuxové distribuce houfně opouštějí Btrfs, ale ZFS je tu s námi dál a valí se neohroženě zpět. Jak to vypadá se ZFS na Linuxu? Přichází nativní šifrování, declustered raid, all-flash pole založené na na ZFS a podobně.

Smart karty v Linuxu a proč by vás měly zajímat (Jakub Jelen)

Bezpečné uložení privátních klíčů a identifikačních údajů není jednoduché. Smart karty to umožňují relativně jednoduše. Ale je jích mnoho druhů, které je potřeba podporovat, každý používá jiné karty, některé nemají otevřenou specifikaci nebo implementují (uzavřené) ISO standardy.

Icinga 2 (na steroidech) (Věroš Kaplan)

Po instalaci umí Icinga spoustu věcí, ale pokud ji trošku poladíme, tak toho dokáže toho mnohem víc. Hlídat z několika nezávislých lokalit, dynamicky měnit svoji konfiguraci podle stavu zdrojů, a mnohé další. Pojďme se na to podívat.

nftables – budoucnost linuxového firewallu (Petr Krčmář)

Firewall iptables je s námi v Linuxu už přes 15 let a v poslední době mu roste konkurent: nftables. V čem je zajímavý, proč je lepší a proč se o něj zajímat už teď?

MySQL sežere Vaše data (David Karban)

Při přípravě MySQL školení jsem narazil na několik věcí, které u databáze nečekáte. S MySQL je velice snadné ztratit data. Nevěříte? Ukážu.

Errbot: chat-centric way of life (Michal Halenka)

Praktická ukázka vlastností chatovacího bota Errbot. Prezentace obsahuje představení Errbota, instalaci, základní možnosti použití, a tvorbu vlastních pluginů.

IPv6 tunely pomocí OpenVPN (Ondřej Caletka)

Když skončila platforma SixXS, ocitla se spousta sítí bez globální konektivity. Bohužel, ne všude je možné dočkat se nativního IPv6 od ISP, často je problém i s veřejnou IPv4 adresou. Je tedy třeba vymyslet nějaké dočasné náhradní řešení. Ve vpsFree.cz jsme připravili vlastní tunelovací službu, kterou provozujeme pomocí OpenVPN. Jak to funguje, jaká jsou úskalí a jak se zapojit?

Na čem rozeběhnout startup aneb opravdu potřebujete platit za cloud? (Ondřej Flídr)

Cloud je sexy, IaaS je sexy, tahat se se serverama a kabeláží ne. Nebo je to jinak? Pojďme se pobavit jak vybrat správnou variantu infrastruktury pro váš projekt a to nejen z pohledu coolovosti řešení ale i z pohledu technického a obchodního. Odstrašující příklady z praxe included!

Disassembling pomocí radare2 (Tomáš Antecký)

Představení open sourcové sady nástrojů pro reverzní inženýrství. Část přednášky bude věnována praktické ukázce použití radare2 k vyřešení jednoduchého crackme.

Tvorba multiplatformních GUI aplikací v jakémkoliv jazyce (Daniel Kolesa)

Používání C knihoven z jiných programovacích jazyků byl vždycky trochu problém. Je sice možné napsat bindingy, ale složitost těch stoupá s velikostí původního projektu a nutnost další údržby často znamená to, že pokrytí není ani zdaleka ideální. S novým řešením jsme přišli v Samsung Open Source Group a projektu Enlightenment, resp. jeho aplikačním frameworku EFL.

Tak hlasujte a hlavně určitě přijďte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *