Zbývá nám asi tisíc volných IPv4 adres

Svět IPv4 by měl skončit, protože adresy nejsou a nebudou. Koncový uživatel je ale stále potřebuje a zásoby se tenčí.

IPv4 adresy na světové úrovni došly a jednotlivé RIR už přidělují ve velmi omezeném množství. Konkrétně evropský RIPE NCC přiděluje jedné organizaci z posledního rozsahu maximálně 1024 adres a nikdy více. My jsme se před časem stali LIR, tedy členem RIPE NCC a svůj poslední blok jsme dostali.

Pokud se podíváte do našeho seznamu rozsahů adres, zjistíte, že máme část adres přidělených také z našeho datacentra – Master Internet. Další rozsah jsme dostali darem od jedné končící spřátelené firmy, která měla také svůj LIR a sloučila jej s námi.

To je mimochodem nejlepší sponzorský dar. Pokud vám někde leží nepoužívané adresy, budeme za ně rádi. ☺

V tuto chvíli máme tedy dohromady k dispozici 2256 IPv4 adres ve všech těchto rozsazích. V tuto chvíli nám ale na serverech běží už téměř 1200 VPS a některé z nich mají přiděleno více adres.

IPv4_na_clena

Většina členů (719) má jednu adresu, dvě adresy pak najdete u 95 členů, tři adresy u 17 a pak to velmi rychle klesá. Nejvíce jich mají dva členové, kteří mají 6 a 7 adres. Máme tedy k dispozici přibližně 1000 volných adres. Jelikož ale velmi rychle rosteme, zásoba se bude ztenčovat.

vyvoj_clenu

Samozřejmě máme také přidělené vlastní rozsahy IPv6 adres, kterých máme asi 79 kvadriliard. Nějakou chvíli nám ještě vystačí. Celá naše infrastruktura je samozřejmě na IPv6 připravená a využíváme toho – stejně jako mnoho našich členů.

Situace je ale taková, že zatímco poskytovatelé služeb mají IPv6 nasazenou už mnoho let (někteří i dekádu), zaseknuto je u poskytovatelů připojení. Ty problém vlastně zatím moc netrápí, uživatelům to funguje a v případě problémů se prostě koupí větší NAT. Proto i my musíme stále ještě IPv4 podporovat a naše servery se bez docházejících adres neobejdou.

Za nějaký čas budeme ale muset koupit místo nového serveru další rozsah. Není to vůbec levná záležitost. Ceny na volném trhu se pohybují okolo 10 dolarů za adresu a prodávají se bloky minimálně o 1024 adresách.

Přejděte na IPv6!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *