vpsAdmin umí nahrávání SSH klíčů do VPS

Vylepšili jsme ovládací rozhraní vpsAdmin. Nově umožňuje do vytvořené VPS rovnou vložit SSH klíče.

vpsAdmin ve verzi 2.6.0 umožňuje členům uložit si veřejné klíče a poté je nahrávat do VPS (/root/.ssh/authorized_keys). Klíče lze vložit přes webové rozhraní: Edit profile → Public keys → vpravo v panelu Add public key.

add_ssh_key

U každého klíče si můžeme vybrat, jestli se má do nových/reinstalovaných VPS nahrávat automaticky. Jinak se klíče do VPS dají kdykoli nahrát pomocí formuláře v detailech VPS, hned pod formulářem na nastavení hesla.

deploy_ssh_key

Dejte pozor na to, že je ve všech šablonách distribucí stále povoleno se na roota přihlásit přes SSH pomocí hesla, pokud je nastaveno. Ne vždy jsou totiž klíče k dispozici. Pokud chcete přihlašování heslem zakázat, stačí nastavit v /etc/ssh/sshd_config řádek:

PasswordAuthentication no

vpsAdmin nově používá mechanismus blokujících akcí z HaveAPI všude kde to jde, takže je konečně možné přesně vědět, kdy jsou operace hotové a kdy je možné volat další akce nad objekty, aniž by to skončilo chybou
„Resource is locked“. To byl snad poslední závažný nedostatek našeho API, o kterém vím, že mohl komplikovat jeho použití.

Pokud používáte vpsfree-client, nebo jakéhokoli jiného klienta z HaveAPI, aktualizujte jej. Došlo ke změně verze protokolu HaveAPI, všechno sice bude fungovat, ale může to vypisovat upozornění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *