VPS start menu: náhrada za zavaděč GRUB

Naše VPS běží v kontejnerech, nenabízí tak nic jako zavaděč GRUB. Připravujeme ale náhradu v podobě VPS start menu.

Připravujeme nové menu, které se zobrazí v konzoli při startu VPS. Kromě normálního startu VPS umožňuje spustit shell nebo upravit parametry init procesu. Je to taková alternativa např. GRUB menu v našem prostředí. Naše VPS jsou kontejnery a klasický zavaděč tak neobsahují.

Uživatelé NixOS v menu najdou také možnost nastartovat systém ze starší verze. Každá úprava konfigurace či aktualizace NixOS vytváří novou generaci systému a standardně si v zavaděči můžete vybrat, kterou chcete použít, např. když nové nastavení nefunguje správně. Nyní je to možné i ve VPS pomocí start menu.

Spuštění shellu může často posloužit místo nouzového režimu na rychlou opravu systému, který třeba nestartuje. Jako shell se použije /bin/sh z disku VPS a po jeho ukončení se opět objeví start menu.

Start menu je možné vypnout/zapnout ve vpsAdminu. Podporuje pouze VPS na vpsAdminOS. Nastavovat lze také dobu, po kterou start menu čeká na uživatele, než samo nastartuje systém VPS. Přednastaveno je 5 sekund.

Ukázku najdete v naší knowledge base.

Aktuálně je menu zapnuto na node1.stg (Staging). Na produkčních VPS si ho můžete individuálně zapnout v detailu VPS nastavením timeoutu, třeba na 5 sekund. Během tohoto nebo příštího týdne ho pak zapneme na všech VPS.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *