Shrnutí ze sobotní výroční schůze (+TODO)

Pár postřehů ze sobotní schůze a hlavně, co nás čeká v nejbližších dnech – změna stanov a přidání možnosti on-line hlasování.

Ahojte všichni,

ze schůze ještě bude záznam (o víkendu), ale na Tomsovo prezentaci nebyly bohužel moc dobře vidět fotky (to jsem sám zvědavý, jestli že záznamu uvidíme, čím se to opravilo…). Zatím se podívejte na fotky ze schůze.

Takže jsem nahrál všechny slajdy na web.

Tam je pěkně vidět, co jsme si naložili za TODO; největší bod k skoro okamžitému řešení je přidání online hlasování do stanov.

Podle aktuálních stanov, které jsou v rejstříku, jsme usnášeníschopní byli, ale jelikož jsme neměli připravenou žádnou dobrou formulaci a už vůbec nic lepšího nás nenapadlo na místě, pojďme připravit nad stávajícím zněním novou verzi, kde online hlasování bude zpracované – a další změny, pokud nějaké vlastně vůbec jsou potřeba, pojďme řešit online.

Ve stanovách aktuálně máme usnášeníschopnost schůze členů vždy – ale viděli jste sami účast, organizací hostující spoustu lidí, naději, snu a plánu, potom může pár lidí podle aktuální nálady na jednom místě, během pár hodin, i třeba nedopatřením, může nepromyšlená změna stanov šitá horkou jehlou velmi rychle poslat do existenciálních problémů – to nechceme, pojďme to tedy udělat relativně v klidu.

K řešení je jenom převod hlasování a zasedání Schůze a Mimořádně schůze na takový formát, aby se mohla udit v čase více rozprostřené, s projednáním většiny věci online;

Moje představa je následující:

1. pozvánka k mimořádně i pravidelně řádně svolané Schůzi bude muset obsahovat sice předběžné, ale srozumitelné formulované body k případnému hlasování

2. proběhne fyzické setkání, na kterém se odprezentuji všechny informace, které členové potřebují ke kvalifikovanému rozhodnutí, aspoň slajdy, ideálně záznamy se dostanou ke všem členům, i těm, kteří nebyli fyzicky

3. čas pro diskuzi na mailing listech

4. hlasování o konkrétním znění konkrétních bodů přes vpsAdmin (žádný nový bod nesmí v procesu přibýt, do hlasování půjde jen to, co bylo na úvodní pozvánce, jinak to potřebuje novou Schůzi)

5. konec Schůze

Otázkou je – jak Oskar (Ondra Caletka) správné řešil promptně hned na místě – jakým způsobem se dobrat k výsledkům, když už budeme mít nějaká vstupní data. Co považovat za správný výsledek, jakou metodiku zvolit při sčítání hlasů. To bychom se měli dost rychle rozhodnout a dohodnout

Ve stanovách máme aktuálně zakotvenou BDFL Radu i Kontrolní komisi (benevolent dictator for life, tj. s neomezeným volebním obdobím za podmínky, že to dělají dobře) – tedy pokud bude celočlenská Schůze o něčem hlasovat, půjde vždy relativně o významnou událost, protože když se má měnit tým, se kterým se počítalo, že bude stabilní, asi to nebude jen tak.

Je teda potřeba mít proces odolný vůči vyvolávání emocí z jakékoliv strany, jak to jen jde. Vyhrát musí vždy technický výborně a s ohledem na cíle organizace vždy nejlepší možné řešení, od toho vpsFree máme, aby nám něco společného pěkně fungovalo, ne abychom měli o čem se dohadovat

Pojďme tedy vymyslet co nejjednodušší, nejmenší zásah do Stanov, abychom umožnili přibližně aspoň takhle dobrý průběh Schůze, a tím i budoucí fungování.

Dostál jsem v sobotu od pětadvaceti z vás mandát hlasovat o změně stanov, písemně, s ústním porozuměním, že půjde o změnu stanov s ohledem na umožnění online hlasování.

Na 9. března bude také záznam a nejspíš i live stream, Adam z AVC se nechal hecnout a dojede do Brna.

Potřeboval bych vědět, kdo všechno přijdete – base48 není velký, vzhledem k účasti v sobotu v Praze jsem tipoval, že se zase sejdeme komorně tak v pěti lidech, kdyžtak prosím zaklikněte svoji účast v Doodle, ať připravíme aspoň trochu místa.

Díky moc všem, co jste přišli v sobotu – a díky všem, kteří mi věříte natolik, že jste se hecnuli tak, že mi dáváte bianco šek na měnění stanov – tahle důvěra pro mne osobně hodně znamená, s takovouhle podporou vím, že má smysl to dělat dál, ve větším – a ještě lip.

Díky ještě jednou.

A za týden a kousek v sobotu v Brně. Nebo kdo chcete, i dřív, v Base48 jsem skoro každý den…

Komu se zalíbilo v Brmlabu, kdo máte chuť si občas pohrát s nějakou elektronikou a podobně, neváhejte tam chodit – ještě se teprv napříč československými hackerspacy začnou dít věci, stojí za to, být u toho… víc info časem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *