Prvních 10 let je za námi, chystáme spoustu novinek

Tak už je to 10 let… přesněji 10 let a půl roku, co jsem začal skládat dohromady první základy toho, co dnes známe jako vpsFree.cz. Pro většinu z vás, přátele, členové, kamarádi, příznivci otevřených technologií, je to jenom obyčejný hosting.

Pro mne a pro celou bandu lidí, co vpsFree.cz aktivně vytváří, je to ale – dalo by se vcelku bez nadsázky říct – životním posláním.

Myslím, že po 10 letech můžeme říct, že jsme docela zvládnuli postavit, co jsme si v začátku vytyčili – chtěli jsme najít co nejefektivnější metodu, jak si zajistit možnost prezence na Internetu – bez toho, abychom zradili naše přesvědčení. Chtěli jsme ukázat, že se základní potřebné služby dají zajistit otevřeně, s vyváženou hladinou dodané hodnoty a přijatých financí.

Velká část se nám podařila – fungujeme, hostujeme věci nejen na hraní, ale spoustu různých podnikání, vyvíjíme otevřený software, který – doufáme – bude užitečný i mnoha dalším, než jen členům; odchováváme schopnější administrátory a čím dál víc se podílíme celkově na chodu CZ/SK komunity – adminů, koderů, hackerů obecně.

Co se nám dařilo míň, je komunikovat ven všechno, co si u toho myslíme – hackerům je naše činnost jasná, ale lidem „normálnějšího“ prostředí už to tolik jasné není.

Ukazuje se, že po 10 letech je Internet ještě datacentričtější, než kdy dřív – a trend neustává. Naše životní poslání nespočívá v provozu pár tisíců virtuálních serverů, jde nám o víc – a nejen těm, co děláme vpsFree – myslím, že můžu říct, že o to stejné jde všem hackerům: využití těch technologií a znalostí pro blahobyt všech lidí bez rozdílu.

Řekl bych, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že máme za pět minut dvanáct před tím, než se ty technologie obrátí proti nám – a neudělá to nikdo jiný, než ta dravá stránka nás samotných.

vpsFree jsem před 10 lety začínal, abych prakticky ukázal, co myslím tím, že se neziskové organizace dá dělat udržitelně. Ted přišel čas se podělit s dalšími plány, kudy (zdaleka nejen) vpsFree vidím dál; jak už může být cítit nějakou dobu, nezůstane jen u virtuálních serverů.

I když jsme organizaci pojmenovali vpsFree, věcí, které by bylo potřeba ještě dokázat a ukázat, jak se to dělá, je spousta. Na cestě ke všem z nich je jeden společný jmenovatel, moje oblíbené zaklínadlo posledních dní – navýšení ekonomického významu.

Jak už jsem psal, vpsFree je také o tom, ukázat gardě původních Freeneťáků, jak to dělat – jenže ještě stále oficiálně vycházíme z jejich stanov, i když fungujeme jinak. Hodilo by se tenhle meritokratický systém zoficiálnit a přetvořit do stanov, které budou více odpovídat tomu, co vpsFree reálně je – a hlavně, co ještě všechno může být.

Jsme pár kroků před vstupem do NIXu, začneme řešit svoje optické okruhy mezi lokacemi, kde se nachází náš hardware – k tomu začneme připojovat i další sítě; chtěli bychom nabídnout dedikované servery s vpsAdmin/vpsAdminOS stackem, tak, jak to děláme už teď pro sebe – s plánem to pomocí vyššího příjmu z firemních řad dělat líp pro všechny.

V plánu je model neziskového spolku se živnostenským oprávněním, bez toho, abychom zakládali nějakou pobočnou s.r.o. a přidávali tak vrstvu netransparence do financování. Kdo kdy řekl, že nezisková organizace nemůže svých cílů dosahovat – mimo jiné – i ziskovou činností? Tohle je hodně ožehavé téma z legální stránky, jelikož je to pole víceméně neorané (nebo minimálně orané velmi špatným způsobem) – nicméně s novým právním týmem, který nám v tom bude pomáhat, není čeho se bát. 22 Hlav je tým super lidí s mezinárodním přesahem, co se týče řešení účtování a souvisejících otázek v oblasti neziskových organizací.

Hodně toho budeme řešit na nadcházející členské schůzi, ze které se pokusíme zajistit stream. Zachovejte nám přízeň a pokud jste to ještě neudělali, staňte se našimi členy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *