Přidali jsme Alpine Linux 3.3 a Slackware 14.1

Mezi šablony distribucí jsme přidali další dvě.

K dispozici jsou další dvě šablony distribucí: Alpine Linux 3.3 a Slackware 14.1. Obě distribuce jsou dostupné rovnou v přihlášce.

Alpine Linux je minimalistická distribuce zaměřená na bezpečnost. Je založená na musl libc, BusyBoxu, jako init systém je zde použito OpenRC. Bohužel u nás nemůžeme využít jinak přítomné PaX a grsecurity patche v kernelu.

S velikostí 5,5 MB je Alpine zatím nejmenší šablona, jakou jsme kdy měli. Pro porovnání, Debian 8 má 121 MB a CentOS 7 potřebuje 244 MB. Tuto šablonu vytvořil Jakub Jirůtka, děkujeme!

Slackware je nejstarší distribuce, která je stále aktivní. Zakládá si na jednoduchosti a stabilitě, např. balíčkovací systém je implementován v bashi a nijak neřeší závislosti. Balíček je obyčejný tar.{gz,xz} archiv, který se nainstaluje tak, že se rozbalí do /.

Jediná komplikace byla s nastavením síťě, protože zabudované init skripty neumí nastavit více než jednu IPv4 adresu jednomu zařízení a IPv6 není podporováno vůbec. Vyřešili jsme to vlastním init skriptem a patchem vzctl, více je to popsáno v šabloně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *