Přecházíme z OpenVZ na vpsAdminOS, spouštíme testovací prostředí

Námi používaná technologie OpenVZ už dosluhuje a vývoj skončil. Přecházíme proto na novější řešení v podobě vpsAdminOS.

Aktuálně na všech nodech k provozu VPS používáme kontejnerovou virtualizaci OpenVZ Legacy. Protože už dosluhuje, vývoj skončil a nové distribuce jej přestávají podporovat, řešíme přechod na novější řešení v podobě vpsAdminOS (GitHub). Jedná se o distribuci založenou na NixOS a not-os, která bude na nodech sloužit jako hypervizor pro provoz VPS.

Pro správu VPS (kontejnerů) jsme vytvořili vlastní utilitu osctl, která se funkcemi vyrovná vzctl z OpenVZ, popř. LXD. Řeší hlavně nastavení user namespaces pro správnou izolaci VPS a cgroups pro limity paměti, CPU, atd. Ke spouštění kontejnerů se používá LXC.

vpsAdminOS není omezen jen na infrastrukturu vpsFree.cz. Pokud někde provozujete OpenVZ Legacy a nevíte co dál, můžete zvážit vpsAdminOS, který je na migraci kontejnerů z OpenVZ připraven.

Na vpsAdminOS pracujeme zhruba od podzimu 2017 a nyní si všichni členové mohou vyzkoušet, jak VPS nad novým systémem fungují. Naším cílem je, aby migrace VPS z OpenVZ na vpsAdminOS proběhly bez povšimnutí, nicméně záleží na tom, co ve VPS provozujete. Doporučujeme všem, aby si novou VPS vyzkoušeli a hlásili nám případné problémy a nedostatky. Než přistoupíme k migraci produkčních VPS, je potřeba ten OS a integraci s vpsAdminem vyladit.

V podstatě máte k dispozici další playground VPS, podmínky jsou podobné. Jen to může být trochu divočejší – nehlášené výpadky, restarty když budeme potřebovat něco aktualizovat, atd. Ve vpsAdminu ve formuláři na vytvoření VPS vyberte lokaci Staging. K dispozici jsou zatím tyto distribuce: Alpine, Arch, CentOS, Debian, Fedora, Gentoo, NixOS a Ubuntu. Časem budou přibývat další.

Na testování a hlášení chyb máte cca několik týdnů až měsíců, podle toho jak nám to půjde. Více informací o změnách v OS, vpsAdminu a plánu přechodu na knowledge base.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *