Podporujeme Alpine Linux, má u nás hlavní mirror

Podpořili jsme projekt Alpine Linux a hostujeme u nás ve vpsFree.cz hlavní zrcadlo (mirror).

Jde (zatím jen) o hosting oficiálního zrcadla cz.alpinelinux.org. Momentálně se používá jako hlavní, ze kterého se synchronizují další zrcadla. Zatím ovšem není jisté, jestli takto zůstane.

V Alpine Linuxu (dále jen „Alpine“) právě probíhají změny v infrastruktuře zrcadel. Rozdělí se do tří kategorií:

  • „hlavní zrcadlo“ (do budoucna snad zdvojené), do kterého budou „buildery“ nahrávat balíčky a synchronizovat se z něj zrcadla v Tier 1.
  • Tier 1 se plánují tři – pro Evropu, Ameriku a Asii (ponz.: můj návrh, že musíme mít zrcadlo i na Antarktidě se nějak neujal…). Z nich se budou synchronizovat zrcadla v Tier 2 a zároveň je budou používat koncoví uživatelé přes HTTP(S).
  • Tier 2 pak budou zrcadla třetích stran, uživatelů, plus záložní zrcadlo.

Zrcadlo na vpsFree se později možná změní na zrcadlo pro Evropu v Tier 1, to ještě nebylo rozhodnuto.

Nápad na spolupráci s vpsFree vznikl asi před půl rokem, kdy nastal nějaký problém s „hlavním zrcadlem“. Tehdy se začalo diskutovat o přemístění k jinému poskytovateli. Jednou z podmínek výběru bylo, aby daný poskytovatel nabízel Alpine jako podporovanou distribuci a ideálně ho sám nějakým způsobem využíval. Ve vpsAdminu nabízíme Alpine k instalaci od května 2016 a už nějakou dobu plánujeme postavení některých částí vpsAdminu na Alpine. Rozhodli jsme se tedy projektu pomoci a nabídnout mu zdarma prostor pro zrcadlo. Akutní problém se současným zrcadlem se ale mezitím vyřešil a přemístění „hlavního zrcadla“ ustoupilo jiným prioritám. Až doteď.

Před několika dny došlo k několikahodinovému výpadku „hlavního zrcadla“, server byl nedostupný, z administrace s ním nešlo nic dělat a nezbývalo než čekat na zásah podpory. Opět se tedy otevřela diskuze o změně poskytovatele a také změně infrastruktury zrcadel do výše popsané podoby. Znovu jsem navrhl podporu ve vpsFree. Do pár hodin jsem měl připravený OVZ kontejner, za dalších několik hodin vše nainstalované, nastavené a synchronizované celé aports. Druhý den jsme nastavili doménový záznam cz.alpinelinux.org a hned další den ho povýšili na „hlavní zrcadlo“.

Ozvalo se i několik firem, že by chtěly pro Alpine poskytnout infrastrukturu. Jedna je myslím z USA, další z Japonska. Jedni z nich mají Alpine asi opravdu rádi, protože projektu dali k dispozici opravdu hodně výkonný stroj s několika SSD disky.

Za čtyři dny to bude rok ode dne, kdy jsme do vpsAdminu přidali podporu Alpine Linuxu, a jeho obliba u našich členů stále roste. Petr Krčmář měl na posledním InstallFestu o Alpine samostatnou přednášku. Pokud vás distribuce zajímá, podívejte se na ni:

Pokud byste o ni rádi řekli známému, který neumí česky, můžete ho odkázat na mé slajdy z mé „lightning talk“ [PDF] na posledních LinuxDays.

Poznámka: Článek byl několik hodin po vydání aktualizován – představený návrh infrastruktury je teprve ve fázi konceptu a mezitím došlo ke změně značení kategorií zrcadel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *