Novinky ve vpsAdminu: výchozí vlastnosti VPS a OOM reporty

Další porce novinek, kterou jsme pro vás připravili při vývoji vpsAdmina. Správa VPS je nyní jednodušší, máme zapnuto více výchozích vlastností a nabízíme lepší správu DNS resolverů.

Z vpsAdminu byla odstraněna VPS feature pro Docker. Zpočátku to nastavovalo speciální seccomp profil, který umožňoval běh Dockeru, ale už dlouho to není potřeba a VPS feature tam tak zbyl jen pro „dobrý pocit“ a kdyby náhodou. Pro instalaci Dockeru není potřeba dělat nic navíc.

Dále jsem se snažil trochu omezit specifika našeho prostředí a usnadnit konfiguraci novým členům. V nově vytvořených VPS se aktivují features pro běh FUSE, KVM a TUN/TAP. Na OpenVZ pak iptables a bridge. Features pro PPP a LXC nesting zůstávají vypnuty. Do šablony pro Ubuntu a Debian jsem přidal balíčky fuse a squashfuse, takže třeba instalace snapu už taky funguje sama od sebe.

Na nodech s vpsAdminOS nás občas trápí VPS s nedostatkem paměti. Některé takové VPS jsou schopny ovlivnit výkon celého nodu, i když je jinak volné paměti dostatek. Rozhodli jsme se sledovat aktivitu OOM killeru a upozorňovat členy na to, že jim dochází paměť. Většina o tom totiž vůbec neví a tak s tím nikdy ani nic neudělá. Pro zajímavost, aktuálně máme 8 nodů s vpsAdminOS a od čtvrtka jsme zaznamenali přibližně 4756 OOM killů z 38 VPS.

Pokud používáte vlastní DNS resolvery, potěší vás další novinka. Ve vpsAdminu bylo na výběr z našich DNS resolverů, popř. DNS resolver na localhostu. S nastavenou volbou se při každém startu VPS přepsal /etc/resolv.conf a nebylo možné si to jednoduše udělat po svém. Nyní si můžete ve vpsAdminu vypnout správu /etc/resolv.conf, podobně jako funguje manuální správa hostname.

Ve vpsAdminu jsou nově vidět instrukce pro zaplacení členského příspěvku – odkaz „Payment instructions“ v profilu člena. Jsou tam i QR kódy, tak jako v emailových upomínkách. Doteď se muselo čekat právě na upomínku, nebo hledat platební údaje v KB.

Pro začátečníky v detailu VPS přibyl formulář s pokyny pro připojení na SSH. Konfigurace sítě se u VPS na vpsAdminOS kvůli novým možnostem trochu zkomplikovala a chtěl jsem tak nováčkům pomoci se připojit. Pokud vás napadá, co dalšího je u nás zbytečně složité, napište nebo založte požadavek na GitHubu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *