Nouzový režim VPS: nastartujte si záchranný operační systém

Ve vpsAdminu přibyla možnost nastartovat VPS z čistého systému ze šablony a obejít tak systém na disku VPS. Je to něco jako boot live CD.

Můžete se tak zvenku dostat k disku VPS. Bude se to hodit např. když VPS nestartuje a je potřeba opravit nějaký config, balíčkovací systém nebo cokoliv jiného. Taky je to možnost jak do VPS dostat jakýkoliv systém mimo šablony distribucí, které jsou k dispozici ve vpsAdminu.

VPS nastartovaná v nouzovém režimu má úplně stejnou konfiguraci: IP adresy, hostname, DNS resolvery, features, atp. Pokud máte ve vpsAdminu nastavené SSH klíče, taky se tam nahrají.

VPS můžete do nouzového režimu nastartovat buď z detailu VPS, formulář „Boot VPS from template“, nebo přímo ze stránky se vzdálenou konzolí VPS. Původní disk VPS je ve výchozím stavu připojen do adresáře `/mnt/vps`. Jakkoli vyvolaným restartem VPS nouzový režim opustíte a VPS nastartuje zase ze svého disku. Systém použitý pro nouzový režim je dočasný a po restartu se smaže.

Nouzový režim je pouze pro VPS na vpsAdminOS. Na OpenVZ Legacy podporujeme jiný přístup: dataset jedné VPS je možné připojit do jiné VPS, takže třeba produkční VPS se dá opravit z playgroundu. Na vpsAdminOS jsme o tuto možnost přišli a tak se teď vrací v jiné podobě. Osobně se mi tenhle způsob líbí mnohem víc.

V budoucnu bych chtěl do vpsfreectl dodělat možnost přes nouzový režim obnovit VPS ze stažené zálohy, včetně zachování nastavení vpsAdminu. Jinak můžete nouzový režim na obnovu ze stažené zálohy používat už teď – stačí systém ze zálohy nahrát do /mnt/vps.

Více info jak opravit rozbitou VPS a screenshoty viz KB.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *