Jak vytváříme šablony systémů pro VPS

Ve vpsFree.cz jsme si napsali vlastní sadu skriptů pro zjednodušení kompilace systémových šablon na míru.

Všechny skripty i šablony můžete najít na GitHubu. Do šablon pak můžeme poměrně jednoduše dostat specifické nastavení pro vpsFree.cz, například automatické zprovoznění vzdálené konzole, kterou máme k dispozici ve vpsadminu, či doinstalování běžně používaných balíčku jako je „vim“, atd…

Všechny dostupné šablony máme uložené na centrálním NFS uložišti, čímž docíleme, že na všech serverech jsou jednotné a bez rozdílů. Vy pak máte možnost přes vpsAdmin šablonu jedním kliknutím nainstalovat na svůj VPS.

CentOS7_install

V nejbližší době plánujeme automatické generování, kde po vygenerování nové šablony se původní zazálohuje a nahradí novou. Proč zálohovat šablony? Může se stát, že se v distribuci cokoliv změní, skript šablonu v pořádku zkompiluje, nicméně systém může po nainstalování vykazovat různorodé chyby/potíže. Chceme mít možnost se vrátit o krok zpět, než bude taková chyba opravena.

V případě, že byste chtěli používat jinou linuxovou distribuci než máme v nabídce, budeme rádi, když nám k ní vytvoříte šablonu jako je například ta pro CentOS 7, který jsme čerstvě nasadili. Nejdříve je potřeba nastavit o jakou distribuci se jedná, jakou chceme její verzi či do EXTRAPKGS vypsat, jaké balíčky se mají automaticky nainstalovat. V případě specifického nastavení systému lze použít:

configure-append <<EOF
... zde uvedeme potřebné příkazy ...
EOF

Jaké distribuce vám chybí?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *