Datacentrum vybírejte dobře, může z něj být partner na celý život

Jak jsme před dvanácti lety začínali, jak nám pomohl Master Internet a proč jsme u něj zůstali.

Poznámka na začátek: Cílem tohohle článku je podělit se o dobré zkušenosti se společností Master Internet a doporučit ji dalším organizacím. Chceme poděkovat kolegům za skvělou práci.

Původní nápad založit vpsFree.cz přišel v září 2008 a začali jsme shánět server. Ten měl nakonec podobu klasického PC typu „tower“, takže jsme museli sehnat datacentrum, které bude ochotné nám něco takového dát na polici. Zdaleka ne každý je totiž ochoten něco podobného provozovat.

Byl jsem v té době student a můj jediný příjem bylo jen malé kapesné za dobrý prospěch. Master Internet byla jediná firma, která byla ochotna se s námi bavit. Mluvil s námi přímo manažer datacentra Petr Štěpánek, vyšel nám maximálně vstříc a nakonec jsme se dohodli na 50% slevě pro první půlrok, což zhruba vycházelo právě na to kapesné.

Master od začátku počítal s tím, že budeme růst, takže nám vyhradili samostatnou polici, abychom mohli později přidávat další servery a nemuseli se přesouvat. V tomhle režimu jsme vydrželi až do prvních pěti serverů, které byly běžná PC bez vzdáleného managementu. To stálo síly zejména klukům z podpory v Masteru, kteří běhali kolem našich strojů a dělali vzdáleně nejrůznější zásahy.

Tenhle přístup je vůbec u Masteru vynikající, technici jsou vždycky ochotni zasáhnout a udělat třeba i netriviální úpravu v hardware. Protože jsme rozházení po celé republice, je tohle velká pomoc a dodnes nám usnadňuje správu serverů.

Během roku 2010 jsme se rozhodli dát servery také do Bratislavy, ale po nějaké době se ukázalo, že tam nejsme schopni sehnat rozumně kvalitní datacentrum za běžné peníze. Proto jsme se koncem roku 2010 rozhodli přesunout slovenské servery k Masteru do Brna. Zároveň jsme v Praze všechny servery přesunuli z polic do běžného racku, takže jsme je museli z towerů přemístit do běžného rackového šasi. Master nám dal opět 50% slevu.

Když jsem rozjížděl vlastní firmu, snažil jsem se zajistit datacentrum ve Spojených státech a překvapivě jsem narazil. Vzdálené zásahy tam nejsou vůbec samozřejmostí a když, tak za nesmyslné peníze. Navíc technici nebyli schopni postupovat ani podle velmi podrobného postupu včetně fotek. Zkoušeli jsme postupně tři firmy a ani s jednou z nich jsme nebyli spokojeni. Proto jsme se taky nakonec rozhodli vše přestěhovat do Masteru.

Master Internet je od začátku náš dlouhodobý partner a minimálně dvakrát nám pomohl. Bez něj bychom vlastně asi ani nevznikli a rozhodně bychom nevyrostli do dnešních rozměrů. Největší výhodou je, že se vám velmi rychle začnou věnovat přímo lidé z vedení. Je z toho cítit, že to není žádný neosobní korporát, kde je management za neproniknutelnou hradbou. Vždycky, když jsme si vymysleli věci, na které jsme nestačili, oni se nám rozhodli pomoct.

Vlastně to byla hned na začátku náhodná šťastná volba. S Masterem chcete začít a už u něj zůstat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *