Byli jsme na konferenci InstallFest 2015

O víkendu jsme se účastnili InstallFestu, tenhle ročník se podle mě velmi povedl a bylo vcelku nabito, co se týče návštěvnosti.

Mně osobně až tolik přednášek sice neoslovilo, ale to mne moc nikdy neoslovují, protože si radši věci sám nastuduju do hloubky a já nejsem cilovka takových akci. Z feedbacku co mám, se to cílovým lidem líbilo.

Fotky si můžete prohlédnout na foto.vpsfree.cz, ostatní videa najdete na kanále YouTube.

vpsFree.cz track v rámci InstallFestu, kde jsme pro začátečníky evangelizovali serverové nasazení open-source, se myslím vcelku pěkně povedl a přednášky, které kluci měli, byly super. Byly praktické a s návody, které by vydaly na článek, podle kterého se dá ty věci nastavit. Opravdu všichni do jednoho předčili moje očekávání, velmi se mi to líbilo.

Pavel Šnajdr – v rámci tracku vpsFree jsem měl já úvod, snad jsem vystihl co bylo potřeba.

Petr Krčmář – měl fajn přednášku o vzdálené správě serverů, čili první věc, co začátečník musí řešit – jak se na ten server vůbec dostat. Aby to bylo bezpečně a přitom jednoduché a pohodlně. Pěkně se povedlo. Je vidět, že má Petr v prezentování prostě praxi a je to mazák přednášející. Hodně mne potěšilo vidět v slidech i na přednášce mimo vpsFree track logo vpsFree.cz vedle loga Rootu, to aspoň na mne působí tak, že už nejsme náhodná bandička pár lidí, ale začínáme něco znamenat a být pojmem, o kterým linuxaci v Československu mají tušení. Díky za přednášku pod naší hlavičkou a i za tohle uznání.

Standa Petr – měl přednášku o webovém serverů, vybral si ještě pořád vcelku mainstreamový a – i přes existenci odlehčenějších alternativ – na relevantnosti neztrácející Apache, kterému úplně excelentně rozumí. Mluvil spatra, s přehledem, s důrazem na vysvětlení i složitějších konceptu, všechno pěkně vysvětlil, stravitelné pro začátečníky. Sice se mu přednáška trochu protáhla, ale vzhledem k tomu, že já jsem měl velmi kratičký úvod, se to pěkně dorovnalo. Celkově na mne Standa udělal jako přednášející dojem.

Vojta Brzek – přednášky se nakonec zhostil místo Jirky Medvěda, upřímně mail není moje příliš oblíbené téma kvůli nepořádku, který v něm je. Vojta to ale podal pěkně strukturované, s dobrým vysvětlením, dávkoval věci postupně a i když jsem chytil jenom část přednášky, Vojta si zaslouží uznání. Popral se s obávaným tématem na jedničku a technické nezdary zvládnul bravurně a nebyl jimi ovlivněny.

Co se týče moji přednášky o SSD na serveru, feedback mám vcelku pozitivní, osobně mě dost mrzí, že jsem se k přípravě na tu přednášku nedostal dřív a neudělal jsem benchmarky, abych mohl svá tvrzení rovnou podložit konkrétními čísly. Ale asi to ve finále nikomu moc nevadilo, aspoň jsem neslyšel ani náznak tím směrem.

Jinak snad vcelku OK, měl jsem tu přednášku kratší o 15 minut, než by mohla bývala být, naštěstí to vykryl Vojtův přesah právě o těch 15 minut, končili jsme s celým blokem přednášek od lidí z vpsFree přesně na minutu. Hody (Petr Hodač, organizátor IF) zůstal v klidu a vlastně by si toho ani nevšiml, kdyby mu to explicitně někdo neřekl –
tak hladce to proběhlo.

Během našeho bloku se k nám zaregistrovalo – a s jistotou právě díky němu, protože to do jednoho uvedli v přihlášce v poli „Odkud“ – celkem pět nových členů, z toho jeden tam ani fyzicky nebyl, díval se na stream. Řekli jsme všem, že si můžou VPS od nás vyzkoušet, takže nevíme, jestli zůstanou. Ale i kdyby ne, budou s námi mít zkušenost.

Bude zajímavé sledovat, jestli bude mít naše účast na InstallFestu nějaký další přímější dopad na nárůst počtu členů. Smůla je, že nepřímý dopad se hodnotí špatně, napr. že lidi, co se o nás dozvěděli na IF, doporučí členství u nás někomu jinému a on pak uvede jako zdroj reference o vpsFree toho člověka. Určitě ne InstallFest, jelikož ani nemusí tušit, že jsme tam byli, pokud vůbec všichni českoslovenští linuxáci tuší, že tu nějaký InstallFest je.

Celkové se mi líbí, jak se to celé povedlo. Podporuje to krásné směr, kterým bych chtěl, aby nás spolek šel, touhle aktivitou jsme si sice udělali reklamu, ale zároveň jsme přispěli obecně k rozšíření povědomí o správě linuxových serverů a snad jsme i pár kusů lidu motivovali si s těmi technologiemi začít hrát. Takových aktivit určitě budeme chtít do budoucna dělat co nejvíc, dokud nebudou mít vlastní server všichni. I kdyby to nakonec nebylo u nás, to není až tak nutné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *